Tuesday, September 9, 2008

Informaatioväkivallasta

7.8 2008 Yle Teema luontaishoitojen illassa Antti Pietiäinen puhuu informaatioväkivallasta puolustaessaan luontaishoitotermiä uskomushoitoa vastaan. Uskomushoidon sanana hän jäljittää James Randin kirjaan Faith Healers. Pietiäinen suomii erityisesti suomalaisia skeptikkoja väkivallan harjoittamisesta verraten totalitaaristen valtioiden hallintomekanismeihin tätä prosessia.

Hoitojen kehittymisen kannalta tärkeää on selvittää mikä ei toimi. Tehottomuuden toteaminen kasvattaa myös tietoa ja mahdollistaa seuraavan asian tehokkuuden tutkimisen.

Uskomushoito on mielestäni kuvaava sana hoidoille, joiden tehottomuutta ei voida osoittaa - joiden tehon osoittamiseen eivät riitä empiiriset tutkimukset - ja joilla ei ole tunnetun piirissä mahdollista vaikutuskanavaa. Jos yksittäisen homeopaattisen valmisteen tehottomuutta ei voida osoittaa, tietomäärä ei lisäänny: kaikki ovat yhtä tehokkaita.

Toisaalta usea suosittu ja tieteelliseksi mielletty hoito täyttää myös uskomushoidon kriteerit tietyllä hetkellä. Näiden kritisointi kuitenkin on mahdollista, ne voivat muuttua ja poistua käytöstä.

Epäselvästä tehokkuudesta huolimatta - suuri osa yliluonnollisia elementtejä esittelevistä - hoitoja harjoitetaan. Taustalla on siis harjoittajan henkilökohtainen, suuremmassa mittakaavassa kiistanalainen näkemys ja tieto. Ainakin osittain perustelemattoman, tehottomuuden osoittamisen ulkopuolelle putoavan, hengellisiä elementtejä esittelevän hoidon kuvaaminen sanalla uskomus ei mielestäni ole kohtuutonta.


Linkit:

Yle Teema: Luontaishoitojen ilta (8.10 2008 asti)

No comments: