Thursday, September 25, 2008

Todisteiden tiedustelun väärinymmärrys

"Autismi on suuri yksinäisyys" - Oskari

Olin eilen opetustilanteessa, jossa fasilitointi oli aiheena. Opetuksen materiaalissa oli Ben Fuhrmanin ohjelmassa kuvattu fasitointinäytös. Oskari kirjoitti niin, että fasitoijana toiminut äiti piti pakkoliikkeitä kurissa.

Esitin kurssin vetäjälle videon jälkeen - en suoraan videoon liittyen vaan yleensä autismista - idiomotoriikan aiheuttaman ongelman. Fasilitoija voi tiedostamattaan ohjata fasilitoitua: fasilitoinnissa voi olla ongelma.

Väitteeni:

Fasilitoinnissa on havaittu joissakin tapauksissa ongelmia. Siksi fasilitointia esiteltäessä tulisi myös tämä ristiriita tuoda esille. En siis esittänyt missään tapauksessa jyrkkää skeptismiä fasilitaatiota kohtaan.

Vastaväitteet:

Ensimmäinen vastakommentti oli, että skeptismi fasilitointia vastaan on hengissä yhden negatiivisen henkilön hyökkäysten takia.

Toinen vastakommentti oli: "näithän itsekin!" Näin videon, jossa kuvataan yleisöä paljon, itse fasilitointia verrattaen vähän. Video näytti vakuuttavalta, fasilitoija näytti pitävän ainoastaan pakkoliikkeitä kurissa ja fasilitoitavaa olkapäästä kiinni kirjoittavassa kädessä.

Kolmas vastakommentti oli tunteisiin vetoova. Kahdeksanvuotiaan Oskarin lempirunoilija oli Saima Harmaja, kuinka hienostunut tämä nuori poika on.

Opettaja ei siis vastannut väitteeseeni suoraan, antoi vain kolme harhauttavaa vastakommenttia. Pidemmälle keskusteltaessa hänen vastakommenttinsa terveellä epäilyksellä - terveellä mielenkiinnolla ottaa huomioon mahdollisuus, että epäilty voi olla totta - tapahtuvalle lähestymistavalle oli, että epäilys itsessään voi aiheuttaa kehitettävien kommunikaatiomallien heittämistä romukoppaan.

Epäilys

Epäilyksen on lähdettävä aidosta halusta puolustaa asiakasta - ei yksinkertaisesti todistaakseen epäillyn asian vääräksi. Fasilitointiin kohdistuneen epäilyksen voi poistaa helposti:

koska Oskari kertoo Saima Harmajan lempirunoilijakseen - sitä kautta mitä Oskari on nauttinut Harmajan tuotannosta antaa oskarille sanan tai kuvan. Jos fasilitoija ei tiedä, mistä sanasta tai kuvasta on kysymys ja fasilitoinnilla onnistutaan kyseinen asia ilmaisemaan - fasilitointi tässä tapauksessa todella toimii kommunikaatiovälineenä.

Ilman hyväntahtoista epäilystä, hyvää tarkoittava suora hyväksyminen voi aiheuttaa Oskarille tai jollekin muulle autistiselle hänen tilanteessaan suurta nöyryytystä; hyvää tarkoittava fasilitoija toteuttaa omia kirjallisia taipumuksiaan käyttäen ihmistä nukkena. Epäilys on asiakkaan etu - niin kauan kuin epäilijä on valmis luopumaan epäilyksestään positiivisten tulosten edessä.

No comments: