Primaaripreventio - erilaiset neuvolatoiminnat, rokotukset ja ympäristölääketiede - ovat kansanterveystyön tukijalka. Ravitsemussuosituksilta kukaan tuskin on välttynyt: syö tasapainoisesti; liikunta mielletään terveyttä edistäväksi. Ruumiillisesti hyvässä kunnossa oleva ihminen jaksaa paremmin.
Vaihtoehtoisessa terveydenhuollossa primaariprevention alue tuntuu jo esitettyjen terapeuttien mekanismien takia olevan korostettu. Ihmisen jo olemassa olevien terveydellisten mekanismien stimulointi ja manipulointi on se jota vaihtoehdon tarjoaja tekee - hoitaa taudin syytä, ei oireita, kuten fraasi poikkialaisesti vaihtoehtohoidoissa menee.
Vaihtoehtoista terveysharjoitusta harvemmin tarjotaan aggressiivisiin, hyvin kuvattuihin sairauksiin kuten keuhkokuumeeseen. Endokardiitissa näyttövoimalla tieteeseen perustuva hoito jyrää muut oppoturnistit. Ainakin homeopaatit mm. Vithoulkas (The Science of Homeopathy 1980, George Vithoulkas) nostavat ihmisen altistumistaipumuksen suurempaan rooliin kuin taudinaiheuttajan sairastumisen syynä.
Pneumonia ja endokardiitti ovat heikentyneen puolustuskyvyn sairauksia, jälkisairauksia huonosti levätystä flunssasta - tieteeseen perustuvan lääkinnän näkökulmasta. Toinen sairaus on heikentänyt ihmisen puolustusmekanismeja ja vaarallisempi oppoturnisti-infektio, joka terveelle spontaanisti harvemmin muodostuu pääsee muodostumaan. Altistuminen ei ole mysteeri tai tieteeseen perustuvan hoidon laiminlyömä.
Jäljelle jää medikalisointi.
Terveydenhuollon ihanne on säästeliäs lääkkeiden käyttö. Mm. Sirkka-Liisa Kivelä Turun yliopistosta on tehnyt urakkaa vanhusten lääkerasituksen vähentämisen popularisoimisessa. Yhdistykset dementianhoidossa pitävät dementoituvan yhtenä hoidollisena oikeutena mahdollisuutta olla ilman bentsodiatsepiineja ja muita rauhoittavia lääkkeitä aina kuin mahdollista: hoivan keinot nostetaan lääkkeen edelle. Lääkkeiden käyttöä koitetaan yleisesti rajoittaa, esittää kysymys: tarvitseeko potilas tätä lääkettä?
Vaihtoehtohoidot tuovat medikalisaatiota primaariprevention toimialueelle. Voipa saman katon alta löytyä epäluulo sitä populaatiolääkintää kohtaan, jota saamme: rokotteet ja fluori. Asiakas tarvitsee yhtä ja toisesta epäspesifisestä lääkepullosta tai viereislääkinnällisestä ohjauksesta. Pehmeät hoitomuodot ovat usein hoivasuhteen muodostamista alueilla, joissa tieteeseen perustuva hoitojärjestelmä ei näe intervention tarvetta. Tarvitseeko potilas tätä lääkettä?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
"Pneumonia ja endokardiitti ovat heikentyneen puolustuskyvyn sairauksia, jälkisairauksia huonosti levätystä flunssasta."
Lieneekö "huonosti levätty flunssa" tässä oikea ilmaisu. Endokardiitti on harvoja poikkeuksia lukuunottamatta aina bakterielli (Stafylokokit ovat ensisijaisia aiheuttajia) ja infektio on useimmiten peräisin suusta (hammasoperaatiot yms). Sen sijaan myokardiitti ja perikardiitti ovat usein epäspesifisen infektion aiheuttamia sekundaari-infektioita tai esim. autoimmuunivälitteisiä. Koska suurin osa "flunssista" on viraaleja, väittäisin kyllä tässä tapauksessa että endokardiitti ei ole huonosti levätyn flunssan seurausta.
Pneumonia iskee harvoin jälkitautina terveeseen aikuiseen mutta esim. vanhuksilla se on usein seurausta mitä erinäisimmistä tautitiloista.
Flunssan jälkitaudeista tavallisimpia lienee otiitti ja sinuiitti, molemmat tosin nekin paranevat usein ilman antibioottia.
Muutoin kyllä näitä sivuhuomautuksia lukuunottamatta kirjoitat viisaita ajatuksia. Mielenkiintoista mielestäni on myös se, miten uskomattomia määriä rahaa ihmiset syytävät "luontaislääkkeisiin" (jotka ovat usein lääkkeen näköisiä ja makuisia kapseleita yms) ja kieltäytyvät samalla tieteeseen perustuvasta lääkityksestä. Tästä hyvänä esimerkkinä vaikkapa statiinit ja punariisi.
joo faktuaalisia väitteitä pääsi mukaan vasemman käden hihasta. Pitää skarpata!
Post a Comment